Regionalny Konkurs Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze i insze placki"
Regionalny Konkurs Potraw i Wypieków na Zapusty i Wielkanoc "Dorty, kołocze, krepliki i insze placki"
-
Organizator: Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach przy wsparciu finansowym Powiatu Cieszyńskiego oraz Wójta Gminy Zebrzydowice.
-
Patronat honorowy:
-
Starosta Cieszyński Janina Żagan
-
Wójt Gminy Zebrzydowice Janusz Król
-
-
Cele konkursu:
-
Kultywowanie kulinarnego dziedzictwa.
-
Prezentowanie i dokumentowanie potraw i wypieków własnego regionu.
-
Ochrona dawnych, zanikających receptur.
-
-
Uczestnicy konkursu:
-
Koła gospodyń wiejskich.
-
Szkoły.
-
Instytucje kultury.
-
Osoby indywidualne.
-
-
Zasady udziału:
-
Wypełnienie karty zgłoszenia wraz z przepisem dwóch wybranych potraw/wypieków.
-
Dołączenie oświadczenia RODO.
-
Przesłanie dokumentów do 25.03.2025 na adres e-mail: gok@gok.zebrzydowice.pl lub listownie na adres: Gminny Ośrodek Kultury w Zebrzydowicach, ul. Ks. Janusza 21, 43-410 Zebrzydowice.
-
-
Termin i miejsce imprezy:
-
Data: 05.04.2025 r., godz.: 09.00.
-
Miejsce: Sala Widowiskowa – Zamek Zebrzydowice, ul. Ks. A. Janusza 21.
-
-
Ocena i nagrody:
-
Konkurs ma charakter konkursowy.
-
Oceny dokonuje jury powołane przez organizatora.
-
Decyzje jury są ostateczne.
-
Potrawy/wypieki oceniane będą w dwóch kategoriach: I. Stół Wielkanocny. II. Koszyk Wielkanocny.
-
Kryteria oceny:
-
Smak, jakość, wygląd potrawy/wypieku.
-
Wystrój stołu.
-
Nazwy gwarowe potraw/wypieków.
-
Zgodność receptury z tradycją regionu.
-
Pomysłowość w kategorii "Koszyk Wielkanocny".
-
-
Nagrody rzeczowe dla zwycięzców.
-
Pamiątkowe dyplomy dla wszystkich uczestników.
-
-
Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji otrzymanych przepisów bez wypłacania honorariów.
-
Ramowy program imprezy:
-
9:00 - 10:00 - Przygotowanie stoiska.
-
10:00 - 11:00 - Ocena jury.
-
12:00 - Ogłoszenie wyników.
-
Dokumenty do pobrania: